Kako odabrati pravu četkicu i pastu za zube

Kako odabrati pravu četkicu i pastu za zube

Izbor četkice za zube

Kada je u pitanju odabir četkice za zube, dostupne su različite opcije čekinja i glava četkice, a možete se odlučiti za ručnu ili električnu.


Opcije čekinja


Osim ako vaš stomatolog nije drugačije savetovao, preporučujemo da se odlučite za četkicu za zube sa mekim vlaknima. Meke čekinje su nežne za vaše desni i gleđ, dok srednje i tvrde čekinje mogu oštetiti ove oblasti, što dovodi do osetljivosti. Postoji mit da tvrđe čekinje mogu ukloniti više plaka, međutim, to nije tačno, jer je plak mekan i lako se može ukloniti sa površina zuba.

Za dalju zaštitu usta, preporučujemo da izaberete čekinje sa zaobljenim krajevima; za postizanje razmaka između zuba najbolja je kombinacija kratkih i dužih čekinja.


Veličina četkice


Za čišćenje i dosezanje svih područja, četkica za zube sa malom glavom je najefikasnija opcija. Drška četke takođe treba da bude dovoljno duga da se udobno drži.


Ručno ili električno?


Ako četkate pravilno, dva puta dnevno, nije važno koju vrstu četke odaberete. Ipak, električna četkica može biti najbolja ako imate tendenciju da grubo perete, imate ograničenu pokretljivost ili ako vam je zubar savetovao da poboljšate kvalitet vašeg četkanja.


„Skuplje električne četkice za zube imaju fensi karakteristike, kao što je Bluetooth povezivanje sa aplikacijom za pametne telefone, ali one su 'lepo imati', a ne neophodne. Važno je odabrati model koji će efikasno očistiti plak, bakterije i ostatke vaših zuba i desni.

Preporučili bi vam dve funkcije koje većina električnih četkica za zube trenutno nudi kao standard: kvadrantne tajmere i senzore pritiska. Odaberite četkicu za zube sa ugrađenim kvadrantnim tajmerom, koji treperi svakih 30 sekundi kada je vreme da pređete na sledeću četvrtinu vaših usta. Takođe bi trebalo da ima senzor pritiska, koji treperi ili zuji ako četkate previše energično. Jače četkanje neće ukloniti više plaka i može, u stvari, oštetiti vaše zube i iritirati desni.


Odabir paste za zube:


Fluorid


Neophodno je da vaša pasta za zube sadrži fluor, i to u odgovarajućoj količini. Prirodni mineral, fluor pomaže u zaštiti gleđi i zuba od karijesa. Prema NHS, odrasli treba da koriste pastu za zube koja sadrži 1.350-1.500 ppm fluorida1. Da biste proverili količinu, pogledajte delove na milion (ppm) fluorida na pakovanju.


Paste za izbeljivanje zuba


Ako želite da vaš osmeh ostane sjajan, možete se odlučiti za pastu za zube za izbeljivanje. Sadrže sastojke za uklanjanje mrlja, paste za izbeljivanje zuba mogu ukloniti mrlje sa hrane i pića. Međutim, oni nisu toliko efikasni kao tretman izbeljivanja koji pruža zubar. Iako mogu da uklone površinske mrlje, većina ne uklanja mrlje ispod zubne gleđi (zaštitni sloj preko zuba).

Važno je da proverite da li su paste za izbeljivanje zuba za svakodnevnu upotrebu i da pratite data uputstva. Mnoge paste za izbeljivanje zuba su abrazivne i ako se prekomerno koriste, mogu postepeno istrošiti gleđ. Ovo ne samo da uzrokuje osetljivost zuba, već može dugoročno učiniti zube žutim - kada je gleđ istanjena, dolazi do više prodora dentina (tkiva koje se nalazi ispod gleđi), koji je žute prirode. Pasta za zube sa drvenim ugljem postala je trend izbeljivanja zuba, ali je mit da može da zameni vašu uobičajenu pastu za zube. Obično ne sadrži fluor i previše je abrazivan za svakodnevnu upotrebu.


Desenzibilna pasta za zube


Ako imate osetljive zube ili desni, desenzibilna pasta za zube je posebno dizajnirana da pruži olakšanje. Sadrži aktivne sastojke koji blokiraju signale bola koji putuju između površine zuba i čulnih nerava unutar nje.

Osetljivost zuba može nastati iz više razloga, od povlačenja desni, do napuklih zuba i karijesa. Dakle, ako osetite osetljivost, takođe je važno da posetite svog stomatologa, koji može da ispita uzrok i preporuči odgovarajući tretman.