Pomeranje zuba: šta uzrokuje i kako ga lečiti

Pomeranje zuba: šta uzrokuje i kako ga lečiti

Šta uzrokuje pomeranje zuba?

Dok su fiksirani na mestu u vilici, zubi su prirodno fleksibilni i pokretni, menjaju se sa promenama u obliku vilice i položaju zagriza tokom života. U nekim slučajevima, međutim, zubi se primetno pomeraju – menjajući oblik i izgled vašeg osmeha.

Ovo može biti posledica mnogih drugih faktora osim starenja, uključujući:


Ne nosite držač nakon uzimanja proteza


Mnogi ljudi imaju ortodontski tretman u tinejdžerskim godinama kako bi postigli ravniji osmeh, ali otkrivaju da su im se nekoliko godina kasnije zubi ponovo pomerili. Iako je mali deo kretanja prirodan, u nekim slučajevima, zubi se mogu vratiti u svoj prirodni položaj. Ovo je najverovatnije zbog toga što ne nosite držač prema uputstvima vašeg stomatologa. Ako ne nosite dovoljno svoj retainer ili potpuno prestanete da ga nosite, na kraju će vam se zubi vratiti na prvobitni položaj, što je poznato kao recidiv.


Svakodnevni pritisci


Stalno kretanje mišića lica, jezika i vilice dok pričate, jedete, osmehujete se i kijate može da izvrši pritisak na vaše zube. Vremenom, ovi manji stresori mogu izazvati pomeranje zuba.


Škripanje zubima


Bilo da se radi o spavanju ili zbog stresa, škrgutanje zubima, poznato i kao bruksizam, stvara veliki pritisak na vašu vilicu i desni. Ovaj pritisak pomera vaše zube u različitim pravcima, gurajući ih van poravnanja. Možda niste svesni da škrgute zubima, posebno ako to može biti dok spavate.


Nedostaju zubi


Ako vam nedostaju zubi, zbog vađenja zuba ili povrede lica, zubi koji okružuju prazninu mogu se pomeriti da bi je popunili. Kada izgubite zub, vilična kost ispod se takođe može smanjiti jer je više ne stimuliše koren zuba, što čini pomeranje verovatnijim.


Bolesti desni


Bolest desni, poznata i kao parodontalna bolest, uzrokuje upalu tkiva koje okružuje vaše zube. Na kraju, to može dovesti do gubitka kosti oko baze zuba, uzrokujući nestabilnost i kretanje. Ovo može ostaviti praznine između zuba.


Trudnoća


Tokom trudnoće, telo proizvodi hemikaliju zvanu relaksin, koja pomaže u omekšavanju ligamenata. Ovo može dovesti do omekšavanja ligamenata u ustima i desni, smanjujući podršku za zube i rezultirajući njihovim pomeranjem.