Šta čini dobrog zubara?

Ljudske veštine

Za pacijente, to iskustvo počinje od trenutka kada kontaktiraju ordinaciju. Guru prakse Jennifer de St Georges u svojim predavanjima kaže: „Bog živi na recepciji.“ Nikada nije bilo istinitije fraze - barem za stomatološku praksu.

Moj faktor broj jedan u onome što čini dobrog zubara je - okružiti se dobrim osobljem.

Nikada ne potcenjujte efekat vašeg osoblja u određivanju onoga što čini dobrog zubara iz perspektive pacijenta.

Takođe mi je trebalo mnogo vremena da saznam da je vaše osoblje daleko bolje u izboru odgovarajućeg osoblja od vas. Oni će znati vas i sve vaše nedostatke, a ko će moći da radi sa vama - ozbiljno savetujem ljude da to učine.

Pre mnogo godina radio sam kao saradnik gde direktor nije bio tehnički nadaren ... ali osoblje je bilo neverovatno. Direktora je najbolje opisati kao „staru školu“, ali prijatan profesionalan način značio je da su pritužbe retke čak i kada su stvari krenule po zlu.

Ta me praksa nije samo naučila kako da radim rehabilitaciju na puna usta - pokazala mi je važnost načina na koji komunicirate sa svojim pacijentima. Moj drugi savet je da budete pristupačni.

Neke mlađe kolege veruju da će ih samo pohađanje kliničkih kurseva učiniti dobrim stomatologom. Zavedeni su: vodite računa da naučite o komunikaciji i vežbate upravljanje.

Nikada ne zaboravite: ljudi kupuju ljude, a ne stomatologiju!

Pravilno lečenje

Dakle, šta je još važno za pacijenta? Očigledno, morate biti empatični i dobro komunicirati, što me dovodi do broja tri. To je još jedno zlatno pravilo Jennifer de St Georges: informišite se pre nastupa i nema iznenađenja.

To znači da im jednostavno morate sve unapred reći, uključujući i naknade. Svi bismo ovo trebali učiniti kako bismo zadovoljili informirani pristanak, ali svi možemo ovo prekršiti (uključujući i mene). Ako im sve prethodno kažete, odnosi se i na postoperativne efekte - pokrijte ih pre nego što počnete. Rasprava nakon toga zvuči kao izgovor.

Sve ovo ne umanjuje značaj samog tretmana.

Na primer, ako vam treba lokal, dajte ga nežno i što bezbolnije.

Ovo čini broj četiri jednostavnim - nemojte ih povrediti! Niko ne voli bol, ali ako je neizbežan, obavezno objasnite sve posledice.

Slušajte njihove brige i nemojte koristiti reč „ne“. Pokušajte: „Čujem šta govorite, ali mislim da situacija zahteva Ks, I ili Z.“

Ako je postupak kozmetički, uverite se da su zadovoljni. Nadalje, ako ne izgleda dobro, recite im - čak i prije nego što to vide. Ovo gradi element poverenja: zapamtite da će ga oni verovatno odbiti ili vratiti nesrećni kad ga vide u svakom slučaju - i biće vam potrebno duže da to ispravite.

Nema smisla pokušavati nekoga ubediti da je nešto u redu ako se ne slažu.

Rešavanje pritužbi

Ovo me vodi do broja pet. Kada udari u ventilator, odmah preuzmite vlasništvo nad problemom.

Žalbe mogu izmaći kontroli iz mnoštva razloga. Osim toga, ne biti simpatičan ili empatičan stomatolog može biti veoma defanzivan: izvinite! To nije priznanje krivice, već zabrinutost.

Pisma mogu biti potrebna, ali ako je moguće, nazovite i poslušajte pre nego što odgovorite. Pre nego što odgovorite na bilo koje pismo ili ako se dogodilo nešto ozbiljno, prvo pozovite svoju odštetu ili osiguravača za savet. Općenito, zaboravite svoj profesionalni ponos. Ako se vaš problem može riješiti vraćanjem taksi, učinite to. Prvo, većina kartica je u pacijentovim rukama, čak i ako su nepravedne ili očigledno pogrešne. Da je sve što je potrebno da progutate ponos i vratite novac, ja bih to učinio!

Nikada ne zaboravite da će, kad se advokati uključe, pomno ispitati svu brigu koju ste pružili tom pacijentu.

Zlatna pravila

  • Okružite se dobrim osobljem
  • Budite pristupačni
  • Obavestite se pre izvođenja
  • Ne povredite pacijenta
  • Posedujte kad stvari krenu naopako
  • Obrazujte se
  • Ono što čini srećnim
  • Ne zaboravi - ti si samo čovek.