Šta su zubne fasete i kako mogu da poboljšaju vaš osmeh?

Šta su zubne fasete i kako mogu da poboljšaju vaš osmeh?

Za svakoga ko ima vidljive zube koji su promenjeni, ispucali, napukli ili generalno nisu sjajni za gledanje, onda su to lak i efikasan metod maskiranja tih zuba nečim što izgleda malo savršenije i nastavlja da izgleda potpuno prirodno. Za one koji imaju jaz između prednjih zuba i osećaju se samosvesno zbog toga, fasete su takođe odlično rešenje.

 

Zubne fasete postoje skoro sto godina i bile su jedan od najranijih oblika estetske stomatologije. To su tanke strukture nalik na školjke, obično napravljene od porcelana. Mogu se napraviti bilo koje veličine koja je potrebna i osećaju se prirodno i udobno kada su na mestu. Furniri su robusni, uprkos svojoj veličini, i traju mnogo godina. Pored toga, mogu se savršeno uskladiti sa bojom vaših okolnih zuba tako da se savršeno uklapaju i stvaraju besprekoran osmeh.

Fasete se postavljaju na zube koje treba da maskiraju preko mehanizma za vezivanje. To znači da se sa originalnih zuba mora ukloniti malo gleđi (obično ne više od milimetra). Fasete se zatim mogu pričvrstiti na površinu zuba i pomoću specijalnog lepka, koji je poput cementa, ostati tamo. Ovaj proces se završava uz pomoć specijalnog svetlosnog snopa koji omogućava cementu da se osuši i trajno učvrsti fasete na mestu.


Fasete se izrađuju na veoma precizan način, tako da nije potrebno naknadno fiksiranje. Međutim, otprilike nedelju dana nakon što su stavljeni u ritam, vaš stomatolog će možda želeti da vas ponovo vidi kako bi fasete završno polirali. Možda ćete primetiti osetljivost na toplo ili hladno nekoliko dana nakon što ste ih stavili, ali to će nestati kako se vaše desni budu navikle na njih.

Jednom kada su fasete postavljene, nema povratka u život bez njih jer je površina originalnog zuba promenjena. Život sa fasetama nije drugačiji jer ne utiču na svakodnevno jelo i piće i ne zahtevaju posebnu pažnju. Iako su jaki i čvrsti, vredi zapamtiti da su oni malo krhkiji od vaših sopstvenih zuba, pa je iz predostrožnosti najbolje izbegavati njihovo veliko opterećenje. Otvaranje flaša zubima ili grickanje veoma čvrstih supstanci kao što je led je definitivno ne-ne.